Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn mandag 19.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i områder med ferske nysnøflak og fokksnø. Det finnes også svake lag som kan påvirkes av en skiløper.

Skredfarevurdering

Sterk vind og nedbør vil gi pålagring av nysnøflak i nordøstvendte til sørvendte leheng. Det vil være lett for en skiløper å løse ut skred i denne snøen. Det er først og fremst nord i regionen det forventes å komme mest snø, og det vil dermed være her skredfaren blir høyest. Andre deler av regionen vil trolig ha noe lavere skredfare.
Fokksnøflakene som kom i helga i nordvendte til østvendte formasjoner forventes å ha stabilisert seg noe, men er fortsatt noe skiløpere bør ta hensyn til. Det tar tid før denne snøen binder seg til underlaget.

Under fokksnø fra forrige uke ligger det et vedvarende svakt lag av kantkorn. Skred på dette laget vil være vanskeligere å løse ut, men eventuelle skred som løsner i dette laget vil kunne bli større. Det er lettest å påvirke det svake laget der snødekket er tynt eller mykt.

Solen vil, der den kommer igjennom, påvirke syd- og vestvendte fjellsider, og det kan gå mindre solutløste løssnøskred.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 18. mars 2018

Det har vært opp til 30 cm løs snø enkelte plasser i regionen. Spesielt i Sogndalsdalen har det vært mye løs snø. Det ligger fokksnøflak i vestvendte til nordøstvendte heng i store deler av regionen. Under fokksnøflakene ligger det lag av løsere snø.
I bratte syd- og vestvendte fjellsider har solen dannet et lag av solskare. I skjermede områder hvor sola ikke har fått tak er det observert store rimkrystaller i overflaten.

Fokksnøen ligger flere steder over svakere lag med løssnø, kantkorn eller rim.
Observasjoner fra Sogndalsdalen antyder at det kan ha dannet seg et kantkornlag i det tidligere smelteomvandlede snødekket.

Det er flere plasser i regionen observert skredaktivitet de siste to dagene. I Jostedalen, Aurland og Sogndalsdalen str. 2 skred i sør- og sørvestvendte fjellsider.
Lengre ut i regionen, på Skriki er det observert et flakskred på nordsiden av fjellet, som gikk over en ofte gått skiturrute. Se regobs 17.03 for bilde.
Søndag ble det observert noen skred i østvendt fjellside i Lærdal.

Fersk vindtransportert snø har gått til brudd på løsere snø i testheng i lesider.
Vest i regionen kom det lørdag inn observasjoner om drønn i snøen, både i østvendt og vestvendt fjellside.


Fjellvær

Søndag 18. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -18 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 19. mars 2018

7 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest. -14 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i nordlige områder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS